Nefroloji Bilim Dalı 2015 yılında Doç. Dr. Ömer TOPRAK tarafından kurulmuştur. Halen bir öğretim üyesi ile çalışmalarına devam etmektedir.
Eğitim
· Nefroloji Bilim Dalı olarak tıp fakültesi 3. sınıf, 4. Sınıf ve 6. sınıf öğrencilerine teorik ve pratik stajlarımız bulunmaktadır. Ayrıca iç hastalıkları asistanlarımızın ve dış rotasyonla gelen asistanların eğitimine de katkı sağlamaktayız.
· Her ayın ilk perşembe günü Doç. Dr. Ömer TOPRAK tarafından kronik böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği risk grubunda olan hasta ve hasta yakınlarına yaşam tarzı değişikliği ve beslenme konusunda 14 yıldır eğitim verilmektedir. Bu eğitimler aynı zamanda canlı yayın ile tüm dünya ile paylaşılmaktadır. Korona virüs pandemisi sonrasında bu konferanslara geçici olarak ara verilmiştir. Konferanslarda anlatılan konular ve eğitim programları 20 adet video ile Youtube’a yüklenmiş olup tüm hastalarımızın kullanımına ve faydalanmasına sunulmuştur.
· Ayrıca geliştirmiş olduğumuz yeni bir model olan Toprak’s Kidney Care (Toprak’ın Böbrek Bakımı) ile kronik böbrek yetmezliği olan hastaların uzun yıllar boyunca diyalize veya böbrek nakline gerek kalmadan takip edebilmesini sağlamış bulunmaktayız. Bu amaçla Balıkesir dışından ve yurtdışından binlerce hasta bölümümüze gelmekte ve tedavilerini, yaşam tarzı ve diyet değişikliklerini ayarlatmaktadırlar.
Poliklinik
Nefroloji polikliniği, hastanenin giriş katında yer alıp hafta içi tüm gün 1 öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi ve 2 sekreter ile poliklinik hizmeti vermektedir. Doç. Dr. Ömer TOPRAK tarafından yıllık ortalama 8 bin hastaya poliklinik hizmeti verilmektedir. Ayrıca sınırlı sayıda mesai dışı özel muayene de yapılmaktadır.
Servis
Nefroloji hastalarımızı 3. kattaki iç hastalıkları servisinde yatırarak takip etmekteyiz. Nefroloji Bilim Dalı Kliniği ise hemodiyaliz ünitesinin olduğu giriş katında, 13 yatak ile hizmete açılmayı beklemektedir.
Hemodiyaliz
Hemodiyaliz ünitesi hastane giriş katında yer alıp, içinde 7 adet hemodiyaliz cihazı ayrıca 1 adet hepatit B hemodiyaliz cihazı bulunmaktadır. Covid pozitif olan hastalar için, diyaliz salonu dışında ayrı bir diyaliz odamız da bulunmaktadır.
Acil servis, kalp ve damar cerrahisi, kardiyoloji ve anestezi yoğun bakımlarında merkezi su sistemi sayesinde mobil su sistemi kullanımına gerek kalmadan yerinde hemodiyaliz uygulaması yapabilmekteyiz. Ünitemizde 3 hemodiyaliz hemşiresi ve 1 hemodiyaliz teknisyeni ve 1 diyaliz teknikeri çalışmaktadır.
· • Toprak’s Kidney Care (Toprak’ın Böbrek Bakımı)
· • Kronik böbrek yetmezliğinde alternatif uygulamalar
· • Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların ve hasta yakınlarının eğitimi
· • Diyaliz öncesi hasta eğitimi ve yaşam tarzı değişikliğinin klinik etkileri
· • Kronik diyaliz programında olan hastaların diyalizden çıkarılabilmesinin araştırılması
· • Covid-19’un böbreklere olan etkisi
· • Covid-19 aşılarının böbreklere olan etkisi
· • Beslenme modalitelerinin böbrek fonksiyonlarına olan etkileri
· • Kontrast madde nefropatisi
· • Metabolik sendrom, obezite, diyabet ve pre-diyabet